En avreagering..

Egentligen hade jag bestämt mig för att skriva positiva saker på min blogg men idag görs ett undantag..

Först och främst vill jag lägga vikt vid att detta är mina ord, ingen annans och mina egna känslor som jag måste skriva av mig.. 

Jag har inte tränat på vår lokala klubb under hela vintern då jag hellre tränar inomhus den årstiden. Nu senaste månaden har jag varit på klubben 3 gånger för att träna och det slutar med samma sak varje gång, jag kör hem med en klump i magen. 

Aversiv inlärning har inte på en brukshundklubb att göra! Det står klart och tydligt i SBKs stadgar att all inlärning ska ske positivt och ska vara lustfyllt för såväl hund som förare! Hur kan man snetolka det? 

Där finns hur mycket exempel som helst, några som tränade släppande från bitkubbe och istället för att belöna och uppmuntra ett snabbt släppande genom till exempel byteshandel så använder man sig av en extra förare som springer brevid med en vattenflaska och trycker in den i munnen på hunden vid losskommandot och sprutar munnen/halsen full med vatten. Vid var halt så rycker man kraftigt i stryphalsband uppåt för att få ett snabbare sättande. Man "vandrar" passivt över plan i väntan på att hunden ska göra fel (i detta fallet lukta) och hänger sedan upp lilla unghunden i strypet tills den inte får luft mer gång på gång och inte ens en godbit eller ett ord beröm når hunden är duktig utan bara en fruktansvärd behandling. Man tjuvnyper hunden i svans/mage/sida så att den aldrig vet när bestraffning kommer eller när den riktar uppmärksamheten på något annat än föraren när det egentligen är föraren som inte motiverat tillräckligt. 

Kan någon snälla förklara för mig varför man tränar hund när det är på dessa promisser man tränar?

Jag är inte guds bästa barn och det har jag aldrig påstått heller och jag kan visst ta tag i min hund om han gör ett utfall mot hund/människa, men i den situationen så sker min korrigering i reflex och jag är medveten om att hade jag varit mer uppmärksam så hade jag kunnat avleda innan utfallet skedde. Men en korrigering jag aldrig skulle amvända är ett stryp,, prova ett på dig själv, sätt det ovanför struphuvudet och känn hur det känns.. Uppmuntra det du vill ha och motivera till att hunden ska få göra rätt och vara duktig. Hur svårt ska detta vara? Min relation till min hund betyder allt för mig, jag vill vara rättvis mot honom och jag vill att han ska älska mig och känna sig 100% trygg med mig och vad jag väljer att göra tillsammans med honom. Jag hade tyckte det hade varit fruktansvärt om min hund hade ryggat från mig för att han inte hade litat på mig. 

Jag blir så heligt förbannad att man ens kallar sig hundtränare när det går till på detta viset.. Det jag vill få fram är att ansvaret till framgång i din träning ligger på dig som förare inte på hunden. så snälla var din hunds bästa vän och var snäll. Så.. Nu kanske jag kan släppa detta lite grann iallafall.. kanske..

7 maj 2014

Comments powered by Disqus
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)